Hoe belangrijk is goede muziek op een feestje?

Je kent het wel. Van die feestjes waar iedereen de kat uit de boom kijkt, blijft zitten op zijn barkruk, blijft hangen aan de hangtafel en waar je ongeveer rond 22:30 bij jezelf denkt: “ik had nu liever op de bank gezeten met een goede netflix serie”. In hoeverre hebben deze saaie feestjes iets te maken met de muziek die er gedraaid wordt door de DJ of gespeeld wordt door de band? Kunnen we hen de schuld geven van deze mislukte avond?


Je staat er niet bij stil, maar er komt een hoop bij kijken.


De band heeft pauze. Ze nemen snel wat te drinken en verzamelen zich daarna in de kleedkamer. "Die soul nummers werken niet hier hoor, die gooien we in de tweede set eruit!". Zomaar een zin die geroepen wordt door een muzikant. De ene groep mensen is de andere niet en smaken verschillen. Daarom is het belangrijk dat de band of DJ tijdens zo'n avond goed aan voelt met wat voor soort publiek het te maken heeft. Als je een goede coverband of DJ hebt ingehuurd voor je feest moet dit geen probleem zijn. Althans... als de coverband of DJ in staat is om te spelen of te draaien wat dan wel gewenst is.


Spreek van te voren wat je wel en niet wilt horen.

Je oma wilt Nederlandstalig, je zus wilt top 40 en je oom wilt soulmuziek horen. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Of toch wel ? Als je een breed scala aan muziek wilt laten horen op je feestje is het boeken van DJ het handigst. Vergeet echter niet van te voren goed door te spreken welke muziekstijlen je wel en welke je niet wilt horen. Een goede DJ heeft zo'n beetje alles bij wat er bestaat. Het is echter niet vanzelfsprekend. Stem dit daarom van te voren goed af zodat je tijdens je feestje niet voor verassingen komt te staan. 

Een coverband is wat minder flexibel dan een DJ. Zij werken meestal met een vast repertoire en kunnen alleen dat spelen wat ingestudeerd is. Echter hebben sommige coverbands een zeer groot repertoire opgebouwd in de loop der jaren en kunnen ze onverwacht misschien toch een hoop. Je wilt alleen als coverband liever niet in deze situatie terecht komen. Vraag daarom van te voren eventueel een repertoire lijst op bij de band die je wilt gaan boeken. Zo heb je een duidelijk beeld van wat je kan verwachten aan muziek op de avond zelf. 

Een band die er goed uit ziet met leuk repertoire zegt nog niets.

Het is gelukt ! Je hebt een coverband gevonden die er leuk uit ziet en die ook nog eens te gekke nummers spelen. Het betekend helaas nog niet dat de avond ook zal slagen. Pas op het moment dat de band contact weet te maken met de aanwezige gasten zal het dak eraf gaan. Je voelt het gewoon wanneer het publiek en de band/ DJ op dezelfde golflengte zitten. Letterlijk.. Dat zijn de avonden waar je vrienden en familie nog jaren over zullen napraten.

Oké, dus als de avond niet is verlopen als gehoopt kunnen we de band of DJ de schuld geven?

Helaas… Hoe erg een coverband of DJ ook zijn best doet, als de gasten er geen zin in hebben gaat het gewoon niet gebeuren. Wat dat betreft zal je als gast(heer/mevrouw) ook mee moeten werken aan de feestvreugde. Daarnaast wilt genoeg drinken ook altijd wel werken. Maar dat verhaal laat ik aan de cateraar over.


E-mailen
Map
Info